FRANÇAIS ENGLISH

Μεσσηνία: ένας μεγάλος αμπελώνας, από παραδοσιακές και νέες ποικιλίες...

Οι παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται μέχρι και σήμερα στη Μεσσηνία είναι: Ροδίτης, Φιλέρι, Φωκιανό, Μανδηλαριά, Μαυρούδι και Κορινθιακή Σταφίδα.

Το 1978, αφού εκριζώθηκαν μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας Κορινθιακής Σταφίδας, επαναφυτεύθηκαν με νέες ποικιλίες του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού αμπελώνα και επίσης επαυξήθηκαν. Τέτοιες ποικιλίες είναι το Ασσύρτικο, η Ντεμπίνα, η Μαλαγουζιά, το Αγιωργήτικο, το Σαρντονέ, το Γκρενάς Μπλάν, το Ούνι Μπλάν, το Καπερνέ, το Γκρενάς Ρούζ, το Καρινιάν, το Μερλό και άλλες.

RoditisΟ Ροδίτης, αρχαία γηγενής ποικιλία, είναι ευρέως εξαπλωμένη σε όλη την Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Ο καρπός του έχει ένα ελαφρώς κόκκινο χρώμα, αλλά τον βρίσκουμε σε ευρεία γκάμα ποικιλιών και χρωμάτων, που πηγαίνουν από το πράσινο στο κόκκινο. Προτιμά τα ασβεστώδη εδάφη και δίνει τον καλύτερό του εαυτό σε υψόμετρο. Ο Ροδίτης δίνει αρωματικά λευκά κρασιά, με φρουτώδη αρώματα, στρογγυλά, ισορροπημένα και δροσιστικά. Η περιεκτικότητα σε οινόπνευμα είναι μέτρια προς υψηλή. Η ποικιλία Ροδίτης χρησιμοποιείται και σε πολλούς τοπικούς οίνους, καθώς και στα παραδοσιακά κρασιά με ρετσίνι.

MandilariaΑν και στην αρχή καλλιεργείτο στις Κυκλάδες, στη Ρόδο και την Κρήτη, η Μανδηλαριά εξαπλώθηκε σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόκειται για μια ποικιλία δυναμική, παραγωγική και ανθεκτική στις ασθένειες. Δίνει κρασιά με λίγο οινόπνευμα, μέτρια οξύτητα και πλούσια χρώματα. Πρόκειται για ταννινούχα κρασιά με επιβλητικό χαραχτήρα.

MoschofileroΌσον αφορά το Μοσχοφίλερο, αυτό αποτελεί μέλος της μεγάλης οικογένειας των ποικιλιών που προέρχονται από το Φιλέρι, το οποίο αποτελεί πολύ παλιά και παραδοσιακής τοπική ποικιλία της Πελοποννήσου. Στο Φιλέρι παρατηρήθηκε μια μεγάλη ποικιλία κλώνων, η οποία οφείλεται στις πολλές διαφοροποιήσεις που υπέστη αυτή η ποικιλία με την πάροδο των χρόνων. Τέτοιες διαφοροποιήσεις είναι το Μοσχοφίλερο και το Μαυροφίλερο. Το Μοσχοφίλερο είναι ένα σταφύλι με απαλό γκρι χρώμα, με δυνατά αρώματα λουλουδιών, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή λευκών και ροζέ οίνων υψηλής ποιότητας, καθώς επίσης και αφρωδών οίνων. Καλλιεργείται στην Αρκαδία, στην Αχαΐα και φυσικά στη Μεσσηνία. Αυτή η εύρωστη και παραγωγική ποικιλία δίνει κρασιά που χαρακτηρίζονται από υψηλή οξύτητα και χαμηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα.

FokianoΤο Φωκιανό καλλιεργείται στα νησιά της Σάμου, της Ικαρίας, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Πελοπόννησο. Είναι μια ποικιλία αρκετά εύρωστη, παραγωγική, ανθεκτική στις ασθένειες και την ξηρασία. Τα σταφύλια έχουν μεγάλο μέγεθος και κόκκινο φλοιό. Το Φωκιανό δίνει ερυθρούς οίνους με πλούσιο χρώμα και καλό μπουκέτο. Το χρησιμοποιούμε επίσης για την παραγωγή ροζέ οίνων.

AgiorgitikoΤο Αγιωργήτικο βρίσκεται κυρίως στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στην περιοχή της Νεμέας, σε ένα υψόμετρο μεταξύ 250 και 800m. Αυτή η πολύ παραγωγική ποικιλία, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή κόκκινων κρασιών, δίνει ξηρούς οίνους με συχνά αρώματα κόκκινων φρούτων και ένα όμορφο και βαθύ ρουμπινί χρώμα. Αυτό το κρασί ονομαζόταν «το Αίμα του Ηρακλή».

AssyrtikoΤο Ασσύρτικο είναι μια πολύ ευγενής ποικιλία που χαίρει μεγάλης εκτίμησης και κατάγεται από τις Κυκλάδες και την Σαντορίνη ιδιαιτέρως. Ξέρει να προσαρμόζεται σε πολύ διαφορετικές εδαφικές και κλιματικές συνθήκες, διατηρώντας πάντα τα χαρακτηριστικά του: υψηλή οξύτητα και πολλά αρώματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σήμερα φυτεύεται σε όλη την Ελλάδα για την δημιουργία νέων αμπελώνων.

DebinaΑν και η ποικιλία του λευκού σταφυλιού Ντεμπίνα καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή των Ιωαννίνων, η πειραματική της καλλιέργεια και στην Πελοπόννησο έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκών ξηρών αλλά και αφρωδών οίνων, για τα οποία θεωρείται ιδανική. Αν τρυγηθεί την κατάλληλη στιγμή, δίνει κρασιά με ντελικάτο και ισορροπημένο μπουκέτο και με φρουτώδη αρώματα (κυρίως μήλου).

MalagouziaΌσο για τη Μαλαγουζιά, τη συναντάμε στη Μακεδονία, τη Φθιώτιδα, την Αττική και την Πελοπόννησο. Πρόκειται για μια ποικιλία δυναμική, παραγωγική, με άφθονα αρώματα φρούτων, η οποία είναι σχετικά ανθεκτική στην ξηρασία. Προσφέρει αρωματικά κρασιά, με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μέτρια οξύτητα και αρώματα εσπεριδοειδών και μέντας. Συχνά χρησιμοποιείται μαζί με άλλες ποικιλίες για την παραγωγή τοπικών οίνων.

...και ευρωπαϊκά σταφύλια

Cabernet SauvignonΜια ποικιλία που κατάγεται από τη Γαλλία και είναι η περισσότερο γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι το Cabernet Sauvignon (Καμπερνέ Σοβινιόν) και στη Μεσσηνία μπόρεσε να αναδείξει τον καλύτερό της εαυτό. Πολύ ευπροσάρμοστο στα ζεστά κλίματα, πλούσιο σε ταννίνες, το Cabernet Sauvignon δίνει κρασιά ταννινούχα, με αρώματα βανίλιας, βιολέτας, αγριοβύσσινου και αποξηραμένων φρούτων. Τα κρασιά αυτά έχουν μακροζωία και με τη διαδικασία της παλαίωσης αποκτούν ακόμα περισσότερα αρώματα.

ChardonnayΗ λευκή ποικιλία Chardonnay (Σαρντονέ) είναι από τις πιο διαδεδομένες στον κόσμο και τη συναντάμε τόσο στην Ευρώπη απ’ όπου κατάγεται, όσο και στην Αμερική, στη Νότια Αφρική ή στην Αυστραλία. Είναι τόσο δημοφιλής, χάρη στο δυναμισμό της και ξέρει να προσαρμόζεται σε ευρεία γκάμα εδαφών και κλιμάτων. Ο φλοιός του, που έχει έντονο κίτρινο χρώμα, δίνει κρασιά με χρυσαφί αποχρώσεις. Λιγότερο κλασική από άλλες ποικιλίες, αναδύει αρώματα που μπορεί να είναι διαφορετικά ανάλογα με το έδαφος του αμπελώνα, αλλά και την οινοποίηση, και αφήνει μεγάλα περιθώρια στην τέχνη του οινοποιού. Ανάμεσα στα ευγενή και λεπτά αρώματα που μπορεί να παρουσιάσει, επισημαίνουμε το αιγόκλημα, την ακακία, φρουτώδεις νότες πράσινου μήλου, μπανάνας, ανανά και εσπεριδοειδών.

Grenache RougeΤο Grenache Rouge (Γκρενάς Ρούζ) είναι μια ποικιλία που κατάγεται από την Ισπανία, φίνα, πολύ εύρωστη και παραγωγική. Δίνει δυνατούς ερυθρούς οίνους, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και μέτρια οξύτητα. Συνήθως χρησιμοποιείται για την παραγωγή ροζέ κρασιών.

Grenache BlancΚαι η ποικιλία Grenache Blanc (Γρενάς Μπλάν) κατάγεται από την Ισπανία. Αυτή η ποικιλία επιτρέπει την υλοποίηση φυσικά γλυκών οίνων, αλλά και λευκών ξηρών κρασιών. Τα κρασιά αυτά έχουν μακρύ τελείωμα στο στόμα και χαμηλή οξύτητα.

CarignanΕπίσης ισπανικής καταγωγής το Carignan (Καρινιάν) συναντάται στην Ιταλία, την Ισπανία βεβαίως, στη Γαλλία, στην Ελλάδα καθώς και την Αμερική. Με καλή απόδοση, το Carignan, δίνει κρασιά πλούσια σε ταννίνες, μερικές φορές σκληρά, δυνατά και με αρώματα βανίλιας, ικανά για παλαίωση. Όσο είναι φρέσκα, αυτά τα κρασιά αναδύουν αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, που αφήνουν τη θέση τους σε νότες από δέρμα, καβουρντισμένο αμύγδαλο ή ώριμα φρούτα καθώς τα κρασιά παλαιώνουν. Συχνά αναμιγνύεται με άλλες ποικιλίες όπως το Grenache ή το Syrah.

MerlotΚατεξοχήν ποικιλία της περιοχής του Μπορντώ, το Merlot (Μερλό) καλλιεργείται και οινοποιείται εύκολα. Είναι ο ξάδερφος του Cabernet, με το οποίο συχνά συνδέεται για να του δώσει στρογγυλάδα, φινέτσα, και πυκνότητα. Έτσι δίνει ένα πυκνό κρασί, ευκολόπιοτο και το οποίο δεν απαιτεί μεγάλη παλαίωση.

Το Ugni Blanc (Ούνι Μπλάν), που προέρχεται από το Trebbiano Bianco της Ιταλίας, δίνει ένα κρασί ελάχιστα αρωματικό, αλλά ζωντανό και πίνεται πολύ φρέσκο. Χρησιμοποιείται σαν κρασί βάσης σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες πιο αρωματικές, και συναντάται συχνά σε επιτραπέζιους οίνους.

Αρχή σελίδας
Copyright BIOVIN - Tsavolakis Wines