Μεσσηνία

Μεσσηνία: ένας μεγάλος αμπελώνας, από παραδοσιακές και νεες ποικιλίες…

Ο νομός Μεσσηνίας σαν αμπελότοπος είναι από τους καλύτερους νομούς της Πελοποννήσου. Επιπλέον των άλλων εδαφοκλιματικών συνθηκών, αυτό οφείλεται στο ότι η μεγαλύτερη έκταση του νομού, νότια και δυτικά, έχει έκθεση στη θάλασσα, με αποτέλεσμα η θαλάσσια αύρα να επιδρά ευεργετικά στην ποιότητα των σταφυλιών. Εξάλλου, η Μεσσηνία ήταν αμπελότοπος από την αρχαιότητα, πράγμα το οποίο μας δείχνουν και οι διάφορες αναφορές για αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας οι οποίες μαρτυρούν παράδοση στην παραγωγή κρασιού. Παραδείγματος χάριν, ο Όμηρος αναφέρεται στην περιοχή της Μεθώνης (Παλαιά Πήδασος) και τη χαρακτηρίζει κατάφυτη από αμπέλια («…καλήν τ’ Αιπιαν και Πήδασον αμπελόεσσαν…», Ι, στιχ. 152 και 294). Επίσης, όταν ο Τηλέμαχος φιλοξενήθηκε από το βασιλιά της Πύλου Νέστωρα αναφέρεται ότι οι καλεσμένοι ήπιαν κρασί σε χρυσά κύπελα («…εν δ’ οίνον έχευσεν χρυσείωδέπαι…», γ, στιχ. 41). Και φυσικά ας μην ξεχνάμε τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία, ο οποίος στα «Μεσσηνιακά» έχει πολλές αναφορές.

Η Μεσσηνία και το κρασί, μια μεγάλη ιστορία...

Οι παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται μέχρι και σήμερα στη Μεσσηνία είναι: Ροδίτης, Φιλέρι, Φωκιανό, Μανδηλαριά, Μαυρούδι και Κορινθιακή Σταφίδα. Επιπλέον μια γηγενής ποικιλία που έρχεται από την αρχαιότητα και καλλιεργείται σε πολύ μικρή ποσότητα κυρίως στην περιοχή της Αλαγονίας, είναι η Πλατάνα, για την οποία σήμερα γίνεται σημαντική προσπάθεια και έρευνα ώστε να έρθουν στην επιφάνεια τα χαρακτηριστικά τα οποία θα μπορούσε να αποδώσει οινοποιούμενη στις ελεγχόμενες συνθήκες ενός οινοποιείου.

Το 1978, αφού εκριζώθηκαν μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας Κορινθιακής σταφίδας, επαναφυτεύθηκαν με νέες ποικιλίες του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού αμπελώνα και επίσης επαυξήθηκαν. Τέτοιες ποικιλίες είναι το Ασσύρτικο, η Ντεμπίνα, η Μαλαγουζιά, το Αγιωργήτικο, το Σαρντονέ, το Γκρενάς Μπλαν, το Ούνι Μπλάν, το Καπερνέ, το Γκρενάς Ρουζ, το Καρινιάν, το Μερλό και άλλες…

Συσκευασίες Biovin

Κρασιά Τσαβολάκη - Συσκευασίες μπουκάλια 175ml

Συσκευασίες μπουκάλια 175ml

Κρασιά Τσαβολάκη - Ασκοί

Συσκευασίες ασκών

Κρασιά Τσαβολάκη - Συσκευασίες PET

Συσκευασίες PET